PekkaReiman Asioihin voi ottaa monta näkökulmaa...

Ei ole nykynuorilla helppoa...

Jälkikasvu on siinä iässä, että alkaa pikkuhiljaa hakea kesätyöpaikkoja. Ensimmäiset merkit nuorison kesäisistä haasteista orastavat, joten vilkaisin kesätyömarkkinoita. Maanmittauslaitoskin julkaisi kesäharjoittelijan hakunsa.

Minulla oli mielikuva Kontio -luonnonsuojelusaappaista ja kirkasotsaisesta tarpomisesta pitkin soita ja kankaita ilmakuvausmerkkejä ja kaiken maailman kummeleita korjaamassa.

Toisin on. Tässä suora lainaus Maanmittauslaitoksen vaatimuksista kesäharjoittelijaltaan:

"VAATIMUKSET
Edellytämme hakijalta useamman vuoden viestinnän korkeakouluopintoja ja jonkin verran kokemusta verkkosivustojen päivityksestä. Odotamme myös sujuvaa kirjallista ja suullista ilmaisua, hyviä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitoja, valmiutta itsenäiseen työskentelyyn sekä paineensietokykyä.
Hyvä ruotsin ja englannin kielen taito.
Kielitaitoa koskevat vaatimukset
Kielitaito tulee osoittaa ensisijaisesti asetuksessa 481/2003 mainitulla tavalla (esim. valtionhallinnon kielitutkinnot, kielitaidon osoittaminen yleisillä kielitutkinnoilla tai kielitaidon osoittaminen opintojen yhteydessä). Suomi - Suullinen: Erinomainen , Kirjallinen: Erinomainen , Ymmärtäminen: Erinomainen"

Tuo suomen kielen vaatimus on kyllä relevantti, sillä maanmittauslaitoksessa ei ilmeisesti osata suomen kielen yhdyssanasääntöjä: toisaalla hakuilmoituksessa esiintynyt ”TYÖPAIKKA KUVAUS” on yhdyssana.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Jos arvata saa, niin etsivät ilmeisesti opintojensa loppuvaiheessa olevaa harjoittelijaa viestintähommiin. Mahdollisesti taka-ajatuksena ajatus mahdollisesta myöhemmin tapahtuvasta vakinaistamisesta. Jos arvaus osuu oikeaan, niin ei tuo vaatimistaso niin ihmeellinen ollut. Suunnilleen vastaavilla vaatimuksilla moni tuttavani ja minut itsenikin värvättiin kiinni vakinaisen leivän syrjään muutama vuosikymmen sitten.

Käyttäjän PekkaReiman kuva
Pekka Reiman

Uskon, että arvauksesi on likipitäen oikea.

... mutta onko silloin kyseessä kesäharjoittelijan paikka? Kesäharjoittelija on henkilö, joka käy harjoittelemassa kesän ja lähtee jatkamaan opintojaan. Kun virkavaatimukset katsotaan valtiohallinnon virantäytön lakipykälistä, ne eivät ole kesäharjoittelijan pätevyysvaatimuksia, vaan virkapätevyysvaatimuksia.

Valtiohallinnon läpinäkyvyyden kannalta ei ole asiallista hakea väliaikaista kesäharjoittelijaa virkapätevyysvaatimuksin. Äkkiä voisi kuvitella, että virkanimikkeellä (kesäharjoittelija) tehdään paikka epäsuosituksi niille, jotka pätevinä olisivat hakemassa virkaa. Toisaalta kovat virkapätevyysvaatimukset estävät "kesäharjoittelijakandidaattien" haun.

Kukaan ei voi tietää, ollaanko tässä petaamassa"halutulle" henkilölle etumatkaa loppuvuodesta avattavaan "varsinaiseen" virkaan.

Jos oletuksesi on oikea, hakuotsikkona tulisi olla esim. virkamiesharjoittelija tai yksinkertaisesti virkahaku, johon pannaan avoimesti koeaika- tai projektirahoitusehtoja hallinnon senhetkisen tilanteen mukaisesti. Annetaan kesäharjoittelijapaikat kesäduunareille ja vedetään mahdolliset rekrytointiprosessit avoimesti rekrytointiprosesseina.

Käyttäjän mervilaitinen kuva
Mervi Laitinen

Kiitos palautteesta. Haemme Maanmittauslaitoksen Viestinnän vastuualueelle työsuhteista kesäharjoittelijaa sanan nimenomaisessa merkityksessä. Hakuilmoituksessa mainitut osaamistoiveet varmistavat harjoittelijan mahdollisuudet osallistua kaikkiin Viestinnän vastuualueen tehtäviin hyvän perehdytyksen jälkeen.

Kesäharjoittelu päättyy elokuussa, minkä jälkeen harjoittelija jatkaa yleensä opintojaan saatuaan uuden arvokkaan työkokemuksen tulevaisuuttaan varten. Ilman riittäviä opintosuorituksia ja osaamista esim. verkkomaailmasta harjoittelijan saamat lisäeväät omaan urakehitykseensä jäisivät paljon vaatimattomimmiksi.

Hakuilmoituksemme on julkaistu valtiolle.fi-sivustolla. Kaikilla hakuilmoituksilla on siellä samat perustekstit ml. otsikot.

Toimituksen poiminnat